Suomessakin toimii useita puhelinmyyntialan yrityksiä. Esittelemme niistä tässä artikkelissa muutaman toiminnassa olevan sekä jo toimintansa lopettaneen esimerkin. Ensimmäisenä esittelyvuoron saa vuodesta 1998 toiminut Buusteri Oy. Toisena vuorossa on monissa skandaaleissa ryvettynyt Directa Oy, jonka toiminta lakkasi liiketoimintakieltoon sekä konkurssihakemukseen. Directa Oy onkin varoittava esimerkki siitä, mitä tällä alalla voi käydä, ellei yritys noudata suoramarkkinoinnin pelisääntöjä. Kolmas esimerkkimme on aivan päinvastainen kuin Directa Oy, sillä nopeasti kasvava Finnacta Oy on saanut jopa kiitosta reilusta toiminnastaan telemarkkinointialalla.

Hieman huonomaineisella alalla hyvät esimerkit ovat todellakin tervetulleita! Näiden esimerkkiyritysten jälkeen esittelemme MicroMedia Oy:n ja Moment Group Oy:n. Näistä ensiksi mainittu on perustettu jo vuonna 1978. Viimeksi mainittu on toiminut alalla vasta muutamia vuosia, sillä se perustettiin vuonna 2017. Yrityksellä on contact center kuitenkin myös Fuengirolassa, jonne osa suomalaisista työntekijöistäkin on hakeutunut mukavan ilmaston ja leppoisan työn perässä.

Buusteri Oy

Buusteri Oy on käyttänyt ennen nimeä Mediapex Oy. Kyseessä on suomalainen yksityinen osakeyhtiö, joka toimii telemarkkinointialalla. Yritys perustettiin 1998 ja sen kotipaikka sijaitsee Espoossa, jossa sijaitsee myös sen Leppävaarassa majaileva pääkonttori. Yritykseltä löytyy toimipisteitä ympäri Suomen Oulusta Helsinkiin. Oulun ja Helsingin lisäksi toimipisteitä on Kuopiossa, Vaasassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Varkaudessa, Tampereella, Lahdessa, Porissa, Vantaalla, Salossa, Lappeenrannassa ja Turussa. Yrityksen 12 kuukauden liikevaihto oli vuonna 2014 kaikkiaan 6,9 miljoonaa euroa. Nykyisin Buusterin liiketoimintaa hallitsee Hyvät Lehdet Oy, joka osti Buusterin vuoden 2016 lokakuussa.

Directa Oy

Jo Directa Oyn nimi viittaa suoramarkkinointiin. Yritys on osakeyhtiömuotoinen ja se on perustettu 1999 Ville Kompan toimesta. Yritys lakkautettiin vuonna 2017 sen maineen ryvettyä monissa skandaaleissa, joita aiheutui yrityksen harjoittamasta, hyvien liiketapojen vastaiseksi tulkitusta puhelinmyynnistä, joka aiheutti yritykselle jopa oikeudenkäyntejä. Lopulta yrityksen perustaja-toimitusjohtaja tuomittiin 5 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen markkinointirikoksesta. Tämän lisäksi yritykselle rapsahti liiketoimintakielto 3 vuodeksi ja vahingonkorvauksiakin kertyi 1,5 miljoonalla eurolla. Konkurssiin yritys hakeutui vuoden 2016 joulukuussa.

Finnacta Oy

Finnacta Oy perustettiin 2012 ja se on oivallinen esimerkki telemarkkinointiyrityksestä, joka on onnistunut kasvamaan nopeaan tahtiin. Vaikka toimintavuosia ei ole takana vielä kovinkaan paljon, on yritys jo nyt yksi alansa suurimmista Suomessa. Lisäksi yritys kasvaa edelleenkin nopeaa tahtia. Yrityksen luottoluokitus on AAA ja yritys on saanut Asiakkuusmarkkinointiliiton myöntämän Reilu Työnantaja -merkin. Finnacta Oy onkin hyvä esimerkki siitä, että telemarkkinointia voidaan tehdä myös reilulla meiningillä. 2015 Finnacta Oy:n liikevaihto kohosi 2,5 miljoonaan euroon.

MicroMedia Oy

MicroMedia Oy perustettiin 1978 ja sen toimitusjohtajana toimii Timo Häkkinen ja puheenjohtajana Esko Reinonpoika Alanko. Yrityksen kotipaikaksi on ilmoitettu Helsinki. 2018 yritys saavutti noin 2,5 miljoonan euron liikevaihdon. Yritys on paneutunut hyvin erilaisiin markkinointihaasteisiin ja suunnittelee esimerkiksi monipuolisia markkinointikampanjoita. Yrityksessä hyödynnetään runsaasti niin telemarkkinoinnin kuin modernien markkinointiteknologioidenkin tarjoamia hyötyjä.

Moment Group Oy

Moment Group Oy tarjoaa asiantuntemustaan B2B-periaatteella. Yritys perustettiin 2017 ja sen toimitusjohtajana toimii Pia Pursiainen. Puheenjohtajan pestistä vastaa Ville Tolvanen. Yrityksen kotipaikka on Tampere, josta käsin yritys tarjoaa monikanavaista asiakaspalvelua, esimerkiksi 24/7 toimivan chatin muodossa. Tampereen lisäksi yrityksellä on contact center myös Pieksämäellä, Iisalmessa sekä Fuengirolassa.

Fuengirolan contact center on tarjonnut monille nuorille tilaisuuden irtiottoon suomalaisen talven harmaudesta ja kylmyydestä. Espanjassa asumis- ja elinkustannukset ovat huomattavasti edullisemmat kuin Suomessa, joten puhelinmyyjän työstä saatava palkka riittää mukavaan ja itsenäiseen elämään. Samalla nuori työntekijä saa arvokasta työkokemusta ulkomailla. Toisaalta Fuengirola on aluetta, jossa pärjää monin paikoin jopa pelkästään suomen kielellä, sillä alueella asuu paljon suomalaisia ja toimii jopa suomalainen koulu. Tälle alueelle suomalaisen nuoren onkin helppo asettua ottamaan ensiaskeleitaan kansainvälisellä työuralla. Samalla työntekijä pääsee nauttimaan Aurinkorannan ihanasta ilmastosta, joka hellii työntekijää silloinkin, kun Suomessa sataa räntää taivaan täydeltä.